Ik heb het altijd heet. Hoe kan dat?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw niet lekker in haar vel
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: al 27 jaar heb ik het heet, zomer en winter. Vooral als de ­temperatuur boven de 20 graden komt, weet ik niet hoe ik kan afkoelen. Mijn schildklier werkt goed, zegt mijn arts.

Al 27 jaar heb ik het heet, zomer en winter. Vooral als de ­temperatuur boven de 20 graden komt, weet ik niet hoe ik kan afkoelen. Mijn schildklier werkt goed, zegt mijn arts.

U heeft een intolerantie voor warmte. Een aandoening die een warmteprobleem kan geven, is chronische anhidrose. Daarbij werken de zweetklieren niet, waardoor het lichaam de warmte niet kwijt kan. Andere mogelijkheden zijn aantasting van de lichaamsthermostaat, dit kan ­gebeuren bij de overgang, of een te snel werkende schildklier, die kan zorgen voor een versneld metabolisme. Ook schade aan het (centrale) zenuwstelsel kan u gevoeliger maken voor warmte, net als een angststoornis, suikerziekte, hypertensie (hoge bloeddruk) en de ziekte van Lyme. Denk daarnaast aan bijwerkingen van medicijnen, overgewicht en alcohol- en cafeïnegebruik. Een top-teen­onderzoek bij de huisarts kan mogelijk nieuwe aanwijzingen opleveren, waarna een gerichte behandeling of verwijzing u verder kan helpen.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond