donderdag, 4 juni 2020

Bij schizofrenie en autisme zelfde genen betrokken

BAARN - Schizofrenie wordt in hoge mate genetisch bepaald, maar welke genen betrokken zijn blijft onduidelijk. Onderzoekers hebben nu een genetisch verband tussen autisme en schizofrenie gevonden. 

De wetenschappers van het Columbia University Medical Center bestudeerden een collectie van honderden genmutaties die in verband worden gebracht met schizofrenie. Ze gingen hierbij vooral opzoek naar verbanden tussen deze - op het eerste oog ongerelateerde - genen en maakten daarbij gebruik van een computeranalyse.

Netwerken
Uit het onderzoek bleek dat de betrokken genen zich organiseren in twee hoofdnetwerken. Genen in het eerste netwerk zijn vooral betrokken bij begeleiding van de axonen, de synaptische functie en de celmigratie. Bij het tweede netwerk gaat het meer om de organisatie van de chromosomen. Beide netwerken zijn actief tijdens de ontwikkeling tijdens de zwangerschap. 

Autisme
Daarnaast vonden de onderzoekers een verband tussen schizofrenie en autisme. "Als we niet hadden geweten dat het twee verschillende ziekten zijn, dan zou de computeranalyse met heel gelijke gennetwerken komen", legt onderzoeker Dennis Vitkup uit. "Het laat zien hoe nauw schizofrenie en autisme genetisch met elkaar verbonden zijn."

Het zal nog wel even duren voordat deze ontdekking vertaald kan worden in een praktische behandeling. De studie geeft vooral inzicht in de moleculaire oorzaken van schizofrenie. Het suggereert daarbij dat de mutaties van autisme, schizofrenie en mogelijk ook heel veel anderen psychiatrische aandoeningen om moleculair niveau samenkomen. 

De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Bron(nen):