zondag, 23 februari 2020

'EEG kan autisme opsporen'

BAARN - Amerikaanse wetenschappers van Boston Children's Hospital zeggen dat ze autisme op kunnen sporen aan de hand van een EEG.

Volgens het onderzoeksteam is het mogelijk om via een diagnostische test aan te kunnen tonen of een kind autisme heeft. Ook al bij kinderen vanaf twee jaar. 

Aan het onderzoek werkten bijna 1000 kinderen mee. De EEG's van kinderen met autisme onderscheiden zich duidelijk van de EEG's van kinderen zonder autisme.

Stoornis
Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 190.000 mensen met een vorm van autisme. Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt wordt bij mensen met autisme anders verwerkt.

Ze hebben moeite om de details die zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Mensen met autisme hebben vaak problemen met communiceren, sociale interactie en verbeelding.

Autisme is een moeilijke aandoening om te diagnosticeren en kan daardoor jaren onopgemerkt blijven.

EEG-patronen
De studie vond 33 specifieke EEG-patronen die gekoppeld konden worden aan autisme. De onderzoekers herhaalden hun analyse tien keer en splitsten de groep kinderen op verschillende manieren. 

In 90 procent van de gevallen kon door de EEG-patronen de kinderen met autisme opgespoord worden. Experts zeggen dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten van de studie, gepubliceerd in BMC Medicine, te bevestigen.

Bron(nen):