Etnische minderheidsjeugd heeft meer gedragsproblemen

Getty Images

Kinderen en jongeren waarvan minimaal één ouder in het buitenland is geboren, hebben meer gedragsproblemen en psychotische ervaringen dan leeftijdsgenoten met twee Nederlandse ouders. Hiermee lopen ze risico op het ontwikkelen van ernstige psychiatrische aandoeningen op latere leeftijd, zoals schizofrenie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marcia Adriaanse van het VUmc.

Marcia Adriaanse onderzocht de psychische gezondheid van kinderen en jongeren waarvan minimaal één ouder in het buitenland is geboren (etnische minderheidsjeugd).

Dit onderwerp is belangrijk omdat er wereldwijd verschillen worden gevonden in de psychische gezondheid tussen groepen met verschillende migrantenachtergronden. "We zien bij bepaalde groepen een verhoogd risico op maatschappelijke problematiek en ernstige psychische stoornissen, terwijl sommige van deze groepen de geestelijke gezondheidszorg minder goed bereikt", zegt Adriaanse.

Meer psychische problemen

Adriaanse: "Bij de etnische minderheidsjeugd zien we dat de psychische gezondheid meer gekenmerkt wordt door gedragsproblemen en psychotische ervaringen, en minder door emotionele problemen in vergelijking met Nederlandse jeugd. Om psychische en maatschappelijke problemen bij deze groep te voorkomen en behandelen, zouden de huidige programma's aangepast moeten worden aan de specifieke behoeften van de groep. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door scholen beter te betrekken als toegangspoort voor zorg. Zorg zou ook aandacht moeten besteden aan het opgroeien in twee culturen in een etnische minderheidspositie aangezien dat een belangrijk risicofactor bleek voor psychische problemen."

Onderzoek

Adriaanse voerde haar onderzoek uit onder meer dan 1.500 kinderen en jongeren van verschillende etniciteiten en hun leerkrachten. Kinderen waren afkomstig uit verschillende basis- en middelbare scholen in Nederland. Psychische stoornissen bleken relatief eenvoudig op te sporen door korte vragenlijsten af te nemen bij het kind zelf en de leerkracht op school. Bij een deel van de Marokkaans-Nederlandse jeugdigen en hun moeders zijn vervolgens nog aanvullende vragenlijsten, testen en interviews afgenomen.

Adriaanse promoveert op 2 oktober 2015.

Bron 
  • VU medisch centrum