dinsdag, 1 december 2020

MRI voorspelt drinkgedrag jongeren

BAARN - Het is bekend dat veel alcohol drinken consequenties heeft voor de hersenen van jongeren. Andersom kunnen bepaalde patronen in de hersenactiviteit mogelijk voorspellen welke tieners een verhoogd risico lopen om een zware drinker te worden.

De onderzoekers bekeken de hersenen van veertig tieners van 12 tot 16 jaar met MRI-scans. Ze dronken op dat moment nog geen alcohol. Drie jaar later bleek de helft vrij veel te drinken. Hun hersenen werden na deze periode opnieuw onderzocht.

Hersenactiviteit
Tieners die aan het begin van de studie weinig activiteit vertoonden in bepaalde hersengebieden, bleken in de daaropvolgende drie jaar vaker veel alcohol te gaan gebruiken.

Als de jongeren eenmaal begonnen waren met drinken, leek hun hersenactiviteit op die van zware drinkers. Zo vertoonde hun brein veel activiteit bij geheugentesten. "Dit is het tegenovergestelde van wat je zou verwachten, want hun hersenen zouden juist efficiënter moeten worden als ze ouder worden", zegt Lindsay M. Squeglia.

Gevoeligheid
Deze resultaten bevestigen dat alcohol de jonge, zich nog ontwikkelende hersenen beïnvloedt. Bovendien laten ze een nieuw fenomeen zien: mogelijk zijn er bepaalde patronen zichtbaar in de hersenen die voorspelen welke jongeren veel gaan drinken. "Dat is interessant, want het suggereert dat er een soort gevoeligheid is die je al hebt voordat je alcohol gaat gebruiken", aldus Squeglia.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Trefwoorden:
Bron(nen):