donderdag, 7 juli 2022

Allergie-informatie op etiket klopt niet altijd

Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedingsetiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties. Dat meldt het AD.

Onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk.

Spoedeisende hulp

Bijna de helft (46 procent) kreeg één of meer allergische reacties. Vaak omdat de informatie op het etiket onjuist was of ontbrak. Zes patiënten belandden op de spoedeisende hulp.

In vier van de tien producten zaten allergenen terwijl deze niet op het etiket stonden. Ook zetten fabrikanten vaak algemene waarschuwingen op de verpakking.

Op de verpakking staat dan bijvoorbeeld 'kan sporen van ... bevatten' of 'is gemaakt in een fabriek waar ook ... wordt verwerkt'. Volgens de onderzoekers negeren patiënten deze waarschuwingen vaak. "Het ontbreken van een waarschuwing is bijna net zo’n groot probleem als het negeren van de informatie.", aldus Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht, meldt het AD.

Bron(nen):