zondag, 12 juli 2020

Bloedtest kan provocatietest vervangen bij pinda-allergie

Bij drie op de vijf kinderen met verdenking op pinda-allergie kan met een simpele bloedtest een pinda-allergie worden aangetoond of uitgesloten. Door deze nieuwe test hoeven minder kinderen een voedselprovocatietest in het ziekenhuis te ondergaan, zo blijkt uit het onderzoek van Francine van Erp.

In Nederland moeten zo'n half miljoen kinderen in Nederland bepaalde voedingsmiddelen vermijden zoals pinda vanwege een mogelijke allergische reactie. Ouderen durven deze kinderen avak niet te laten deelnemen aan verjaardagsfeestjes of met ze op vakantie te gaan. Ook boodschappen is een uitdagen omdat op alle etiketten gekeken moet worden of er pindadeeltjes in (kunnen) zitten. Belangrijk is het dan ook om betrouwbaar te kunnen aantonen of iemand een pinda-allergie heeft of niet.

Voedselprovocatietest

Nu gebruiken artsen meestal een provocatietest om een allergie vast te stellen. Tijdens een dagopname krijgen kinderen de betreffende voeding toegediend om te kijken of er een allergische reactie optreedt. Een belastende procedure, omdat er een risico bestaat op ernstige allergische reacties.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, onderzochten artsen bij 83 kinderen met verdenking op pinda-allergie of een eenvoudige bloedtest bruikbaar is om pinda-allergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij 62 procent van de kinderen kon pinda-allergie op deze wijze worden vastgesteld en zij hoefden daarom geen voedselprovocatietest meer te ondergaan.

38 procent moest alsnog een provocatietest ondergaan omdat de bloedtest geen uitsluitsel gaf. De bloedtest is al beschikbaar in het WKZ en in een aantal andere ziekenhuizen.

Onnauwkeurig

De provocatietest is overigens niet altijd even nauwkeurig: artsen trekken vaak verschillende conclusies en bij sommige kinderen ontstonden er toch allergische reactie na een negatieve uitslag op de provocatietest. Ook lukte het bij 32 procent van de kinderen met een verdenking op pinda-allergie, ondanks een negatieve voedselprovocatietest, door angstgevoelens niet meer om thuis pinda’s te gaan eten.
 
"Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest. Dit is minder belastend, veiliger én goedkoper. Wanneer we desondanks een voedselprovocatiest moeten uitvoeren, begeleiden we ouders en kinderen intensief na een negatieve uitkomst. Zo nemen we angst weg en beoordelen we of er echt geen sprake is van een allergie.", aldus Van Erp.
 

Bron(nen):