woensdag, 8 juli 2020

Boerderijstof beschermt tegen allergieën

Kinderen die opgroeien op een veeboerderij zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent (UGent).

De onderzoekeres vonden een verband tussen de blootstelling aan zogenoemd 'boerderijstof' en bescherming tegen astma en allergieën en ontdekten ook hoe dat precies in zijn werk gaat. Deze vinding is een grote stap in de richting van een astmavaccin. De onderzoeksresultaten zijn vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Eiwit A20

Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. De wetenschappers hebben nu ontdekt dat boerderijstof ervoor zorgt dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit effect wordt veroorzaakt door het eiwit A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die last hebben van allergieën en astma een tekort hebben aan het eiwit A20. De onderzoeksresultaten bieden openingen voor verder onderzoek. Zo proberen ze nu uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof zorgt voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap.  

'Er zijn echter nog verschillende jaren onderzoek nodig voor die tot bij de patiënt komen', zegt mede-onderzoeksleider Hamida Hammad van het VIB en UGent.

Bron(nen):