'Coeliakiepatiënt reageert niet alleen op gluten'

Getty Images

Het is bekend dat gluten gezondheidsproblemen geven bij mensen met coeliakie. Nieuw onderzoek suggereert echter dat deze patiënten ook reageren op andere tarwe-eiwitten.

Deze ontdekking helpt mogelijk bij het begrijpen en behandelen van coeliakie. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd aan de Colombia University, zijn gepubliceerd in het Journal of Proteome Research.

Immuunreactie

Gluteneiwitten lokken een immuunreactie uit bij mensen met coeliakie. Dit resulteert in symptomen als diarree, buikpijn, bloedarmoede en tekorten aan bepaalden voedingsstoffen. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt nu dat een groot aantal mensen met coeliakie ook een immuunreactie geven op vijf groepen eiwitten in tarwe die geen gluten waren.

Volgens de onderzoekers benadrukt dit onderzoek het belang van onderzoek naar behandelingen voor coeliakie. Op dit moment krijgen mensen het advies om voedingsmiddelen met gluten te vermijden. Voor de rol van niet-gluten eiwitten is tot nu toe volgens de onderzoekers te weinig aandacht geweest.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • WebMD