Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Focaccia met rozemarijn, olijf en tomaat

Dit heerlijke glutenvrije Italiaanse focacciabrood is ideaal voor een zomerse dag, zeker als je er verse seizoensproducten in verwerkt, zoals sappige tomaten, geurige takjes rozemarijn en olijven. Het brood smaakt extra lekker als deze producten uit eigen tuin komen.
Ingrediënten:
  • 2 theelepels verse gist
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels warm water
  • 450 g glutenvrij witbroodmeel OF 450 g glutenvrije bloem plus 11⁄2 theelepel xanthaangom
  • 300 ml warme melk
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel azijn
  • 3 eetlepels karnemelk
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 20 ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
  • takjes verse rozemarijn
  • olijfolie, om eroverheen te druppelen
  • zeezoutvlokken
  • Een ondiepe bakvorm van 33 x 23 cm, ingevet met olijfolie

Bereiding

1. Doe de gist, honing en warm water in een kop en laat 10–15 minuten staan tot het mengsel gaat schuimen.
2. Zeef het meel boven een kom en voeg het gistmengsel toe plus de warme melk, eieren, azijn, karnemelk en fijn zeezout, en klop alles goed door elkaar.
3. Schep het mengsel in de bakvorm, dek die af met een schone, vochtige
theedoek en laat hem 1 uur op een warme plek staan tot het deeg dubbel zo groot is en gerezen.
4. Verwarm, wanneer het brood is gerezen, de oven voor tot 190 °C (op gasstand 5).
5. Druk de tomaten, olijven en rozemarijnnaaldjes in het mengsel, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zeezoutvlokken.
6. Zet de vorm ongeveer 30–40 minuten in de oven tot het brood terugveert wanneer je erop duwt en de bovenkant knapperig is.

Je kunt dit brood het beste warm eten op de dag dat je het maakt.

Dit recept komt uit Glutenvrij Bakken.