donderdag, 7 juli 2022

'Geef baby's pinda's en ei om allergie te vermijden'

Baby’s vanaf vier maanden mogen al pinda’s en eieren eten. Sterker nog, het is juist goed als ze dat soort voeding krijgen, want dan worden ze daar minder snel allergisch voor. Dat is het nieuwe advies van de allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde.

In recente wetenschappelijke studies is bewijs geleverd dat pinda-allergie voorkomen kan worden. Was voorheen het advies om heel voorzichtig te zijn met het geven van hoog-allergenen voeding aan baby’s, met de nieuwe inzichten worden moeders gestimuleerd om tijdens de borstvoeding al zo veel mogelijk verschillende allergenen te eten, mits ze er zelf niet allergisch voor zijn. Recent onderzoek toont bovendien aan dat pinda-allergie voorkomen kan worden door het zo vroeg mogelijk geven van pinda aan zuigelingen.

Vanaf vier maanden

Wanneer de kindjes vier maanden zijn zou je al moeten starten met het geven van hele kleine beetjes pinda en kippenei om zo het ontwikkelen van een allergie te voorkomen. Lange tijd werd gedacht dat het beter was om kleine kinderen niet bloot te stellen aan noten en eieren. Ouders kregen tot nu toe het advies om te wachten met deze voeding tot hun kinderen tussen de vier en zes maanden oud zijn. Toch wachten ouders meestal langer en krijgen kinderen vanaf ongeveer een jaar pas ei en pindakaas. Dat geldt ook voor andere producten waarvoor kinderen vaak allergisch zijn zoals melk, tarwe, soja en vis.

Kleine beetjes

Dokter Marike Stadermann: "Elke maand dat je eerder start met het geven van pinda en ei maakt de kans significant kleiner tot het ontwikkelen van een allergie." Natuurlijk is het niet verstandig je baby een hele pinda’s te geven, die kunnen ze niet verwerken. Marloes Collins van het Allergieplatform adviseert: "Om te starten is een mespuntje pindakaas of paar kruimels pindameel al voldoende. Dat voer je op tot bijvoorbeeld twee keer per week een boterham met pindakaas voor de peuters." Voor ei geldt dat je zou kunnen beginnen met een klein beetje roerei.

AllergieBeurs - Lekker leven met allergie

Op de AllergieBeurs, die vanaf donderdag 1 februari tot en met zondag 4 februari plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht, samen met de GezondheidsBeurs, ligt de nadruk op lekker leven met allergie. Op de beurs kan je zien wat je wél kunt eten, drinken en doen. De kookdemo's, stands, lezingen en foodtrucks zorgen voor een leerzaam maar bovenal lekker dagje uit.