Moet ik oppassen voor kruisallergie?

Getty Images

Op vakantie kreeg ik een voedselintolerantie voor johannesbroodpitmeel: rode vlekken, een soort netelroos. Behoort de johannesbroodpitboom tot de vlinderbloemigen, en moet ik dus ook oppassen met doperwten en bonen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De johannesbroodpitboom behoort inderdaad tot de vlinderbloemigen, maar als je deze groep wilt uitsluiten van je dieet, blijft er weinig te eten over. Er zijn duizenden soorten vlinderbloemige planten en bomen. Veel daarvan (soja, pinda, erwten enz.) leveren een bijdrage aan ons voedsel. Uw vraag roept vele vragen op: was de huidreactie echt een reactie op het ­product; welk deel dan? U hebt vast het meel niet los gegeten. Was het een allergie: een ­immuunreactie op een bestanddeel van het voedsel? Bij een voedselallergie krijg je direct na inname last van je mond, keel en de huid rond je gezicht en dat kan zich uitbreiden naar de huid, maagdarmstelsel en luchtwegen. Overgevoeligheid voor voedsel komt heel veel voor. Een fractie van deze klachten heeft een allergische oorzaak, echt gevaarlijke allergische reacties zijn zeldzaam en kruisreacties zijn dan weer een extra bijzondere bijkomstigheid. Ik zou me voorlopig geen zorgen maken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.