Eet jezelf slank

Controle over je leefpatroon

Getty Images

Veel mensen zijn er maar druk mee: slank worden of blijven. Door controle te krijgen over je eetlust, gaat dat stukken makkelijker. Maar hoe krijg je je eetlust onder een gezonde controle?

Overgewicht kan ronduit gevaarlijk zijn. Gewrichtsklachten, suikerziekte, hart- en vaatziekten en ga zo maar door. Het zijn de harde gevolgen van zwaarlijvigheid. Natuurlijk kunnen erfelijkheid, een schildklierafwijking of het gebruik van geneesmiddelen meespelen. Maar in de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van te veel eten.

Een gezond eetpatroon

Een normaal en vooral gezond eetpatroon is de eerste stap naar een slank lichaam. Maar wat is normaal? Iemand die dagelijks zware inspanningen levert, verbruikt meer energie dan iemand die de hele dag achter zijn computer zit.

Het lichaam is in balans wanneer de energie-inname (voedsel) gelijk is aan het energieverbruik. Wanneer je meer energie inneemt dan je verbruikt, dan stapelen de calorieën zich op in de vorm van vet.

Verder hangt overgewicht samen met een onregelmatig eetpatroon. Mensen die vaak lijnen, stellen het eetmoment zo lang mogelijk uit met als gevolg een enorme hongeraanval.

Het eerste wat dan in alle haast wordt gegeten, is een tussendoortje dat veelal niet in de categorie gezond valt. Beter is dan ook om elke twee à drie uur iets verantwoords te eten.

Het lichaam raakt hieraan gewend en zal dan ook niet spastisch reageren als het even geen voedsel binnenkrijgt. Je kunt jezelf dus slank eten, als je maar kiest voor gezonde energieleveranciers. Die energie moet dan natuurlijk wel worden verbruikt.

Sporten is noodzakelijk

Behalve gezond eten, is het noodzakelijk te sporten. Als je begint met sporten, gaat je lichaam de opgeslagen vetvoorraad aanspreken. Om af te vallen, is het nodig om dagelijks minstens 30 minuten intensief te bewegen.

Vet maakt plaats voor spieren en ook al zie je er niet direct wat van, het is een stuk gezonder. Maar bewegen doet meer. Als je regelmatig sport, gaan je hart, longen én hersenen beter functioneren. Hierdoor ben je alerter en kan je de dagelijkse spanningen beter aan.

Sporten houdt je dus lichamelijk en geestelijk fris. Doordat je bewuster met je lichaam bezig bent, wordt het bovendien gemakkelijker er goed voor te zorgen.

Mentale kracht

Gezond eten, meer sporten: waar haal ik de tijd vandaan? Er is altijd een excuus om in verkeerde leefgewoonten te blijven hangen. Uiteindelijk kost verantwoord kokkerellen en bewegen je minder energie dan ontevredenheid over je lichaam.

Een gezonde leefwijze maakt je niet alleen lichamelijk sterker, ook mentaal win je aan kracht. Doordat je leert jezelf te beheersen, krijg je meer controle over de rest van je leven. Dit betekent minder spanningen. Want als je lekker in je vel zit, voel je je zelfverzekerder en kun je de hele wereld aan.

Auteur