Helpt clomipramine nog steeds?

Getty Images

Ik slik al meer dan 25 jaar clomipramine omdat ik erg onzeker en angstig ben. Dit is afgebouwd naar tweemaal daags 10 mg. Helpt dit medicijn na zoveel jaren nog wel?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Pillen blijven altijd ‘iets’ doen; ook na 25 jaar. De vraag is of u er gelukkiger van wordt. Dat hangt af van hoe u op het moment in uw vel zit. Clomipramine is een middel tegen depressie dat bekend staat om zijn effectiviteit bij angst. Het legt een beetje een dekentje over het gevoel: alle ervaringen komen wat minder indringend binnen. Dat geldt voor nare sensaties als angst en onrust, maar ook voor prettige, zoals het kunnen genieten van mooie muziek, een goed gesprek, een boek, film of een mooie blauwe lentelucht. Je moet dus afbouwen op het moment dat het goed met je gaat; zeg maar als er iets te genieten valt. Ligt de angst nog steeds aan de oppervlakte, dan zou ik het niet doen. Wilt u stoppen, dan zou ik eerst de tablet in de ochtend weglaten en rustig een paar weken de tijd nemen voordat u eventueel stopt met de ­tablet in de avond. Overleggen met de huisarts is altijd verstandig.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.