Op mijn werk heb ik het de laatste tijd steeds drukker. Vorige week ben ik niet goed geworden tijdens mijn werk. Ik was aan het overleggen en kreeg opeens het gevoel alsof ik buiten mezelf stond en vervolgens alsof ik flauw ging vallen. Ook had ik tintelende handen. Zou dit een paniekaanval kunnen zijn geweest? Ik heb dit al een paar keer eerder gehad toen ik erg gestrest was.
Jaap
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:
Je vraagt je af of je een paniekaanval hebt gehad. Een paniekaanval is een aanval van intense angst en spanning die plotseling optreedt, met of zonder een duidelijke aanleiding. De aanval duurt meestal enkele minuten. Mensen kunnen het gevoel krijgen de controle te verliezen, flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden. Ook kunnen ze een gevoel van onwerkelijkheid ervaren of het gevoel los van zichzelf te staan. Bovendien kunnen lichamelijke verschijnselen optreden, waaronder hartkloppingen, zweten, trillen, druk op de borst, gevoel van ademnood of verstikking, misselijkheid, wazig zien, koude rillingen en een verdoofd of tintelend gevoel.
In je vraag benoem je drie klachten die kunnen wijzen op een paniekaanval. We spreken van een paniekaanval wanneer er sprake is van minimaal vier klachten behorend bij een paniekaanval. Ik adviseer je contact op te nemen met je huisarts. Die kan je verder helpen met het goed in kaart brengen van je klachten.
Als er inderdaad sprake is geweest van (een) paniekaanval(len), zijn gesprekken met een psycholoog een mogelijkheid om je te helpen de problemen op te lossen. Cognitieve gedragstherapie is een voorbeeld van een wetenschappelijk gefundeerde behandeling die tegenwoordig veel gebruikt wordt. In deze behandeling helpt de psycholoog je om gedachten die samenhangen met een paniekaanval te veranderen. Je gedachten hebben invloed op je gevoel en zo kun je leren toekomstige paniekaanvallen te voorkomen.
In je schrijven komt ook naar voren dat er mogelijk ook een verband is tussen werkdruk, stress en je beschreven klachten. Het is goed om na te gaan of het nodig is veranderingen aan te brengen in je werksituatie, waardoor je minder werkdruk en stress ervaart. Ook zou het je kunnen helpen om goed om te leren gaan met stress. Als dit je zelf niet lukt, geldt ook hiervoor dat het goed is om je klachten met de huisarts te bespreken.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.