Hoe overwin je een trauma?
De gevolgen van een posttraumatische stressstoornis zijn niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar omgeving te merken. Familieleden en vrienden worden immers ook dagelijks met de symptomen geconfronteerd. Het is belangrijk om te beseffen dat de stoornis niet vanzelf zal verdwijnen. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om er toch vanaf te komen en weer van het leven te genieten.
De volgende therapieën kunnen helpen een trauma te verwerken:
1) Cognitieve gedragstherapie
Bij deze behandeling staan de cognities van de patiënt centraal: gedachten, fantasieën, herinneringen en opvattingen over gebeurtenissen. Er wordt gewerkt aan het verminderen van de angstklachten door terug te gaan naar de betreffende herinnering.
De herinnering wordt zo levendig mogelijk herbeleefd door het terug te vertellen alsof het nu gebeurt in de tegenwoordige tijd. De therapeut moedigt aan om te letten op zintuiglijke informatie. Deze informatie betreft wat men voelt, hoort, ziet en ruikt.
Het is essentieel om juist de zogenaamde 'hotspots' van de traumatische gebeurtenis aan bod te laten komen. Het doorwerken van deze momenten helpt om herbelevingen als flashbacks en nachtmerries te verminderen.
2) Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)
Tijdens deze behandeling worden verschillende therapieën samengebracht - zoals cognitieve gedragstherapie, hypnose en psychotherapie - waarbij aandacht wordt besteedt aan de klachten en oplossingen. Daarom wordt deze behandeling eclectische psychotherapie genoemd.
3) Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Deze behandeling is wederom gebaseerd op verschillende therapieën, waaronder cognitieve gedragtherapie. Belangrijk is dat lichaam en geest tijdens de sessies met elkaar in verbinding staan. Zo kunnen oogbewegingen van de patiënt bijvoorbeeld voor nieuwe inzichten zorgen.
Door tegelijkertijd met het verleden (de herinneringen) en het heden (de bewegende vinger van de patiënt) bezig te zijn, wordt getracht de stoornis te verhelpen.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de verschillende behandelmethoden naar de huisarts of neem contact op met een psycholoog of therapeut.