Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Astmatische en chronische bronchitis

Moeilijk kunnen ademen

Voor de gemiddelde leek zullen de termen COPD, chronische bronchitis en astmatische bronchitis klinken als één pot nat. Bovendien hebben ze ook nog eens allemaal hetzelfde kenmerk: moeilijk kunnen ademen. Toch is het belangrijk de verschillen te weten.

Waarom dat belangrijk is? Dat volgt zo. Eerst even wat definities. Bij het kenmerk 'moeilijk kunnen ademen', onderscheiden we als oorzaken:

  • Astma
  • Bronchitis
  • Astmatische bronchitis
  • Cronische bronchitis/COPD
  • Chronische astmatische bronchitis

Astma en bronchitis

Astma is een aandoening van de ademhalingsorganen. Er zijn aanvallen van kortademigheid – benauwdheid – die ontstaan doordat de luchtbuisjes rond de longen zich krampachtig samentrekken. Bronchitis is een aandoening van de longen waarbij diezelfde luchtbuisjes ontstoken raken, waardoor ademhalen lastiger wordt. Bronchitis kan acuut voorkomen als er irriterende dampen zoals rook, chloor, ammonia of ozon wordt ingeademd. Is de ontsteking permanent, dan is er sprake van chronische bronchitis.

Chronische bronchitis/COPD

Een aandoening van de luchtwegen die vaak dagelijkse klachten geeft in de vorm van hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Vaak zijn de klachten ontstaan na jarenlang roken. Chronische bronchitis en longemfyseem vormen samen COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Chronische astmatische bronchitis

Een vorm van bronchitis waarbij ademhalen niet alleen moeilijker wordt, maar er ook benauwdheidsklachten optreedt. Dit lijkt op astma, maar er is meer slijmvorming en de benauwdheidsklachten zijn elke dag aanwezig.

Astmatische bronchitis

Astma speelt vooral een rol bij kinderen en jongvolwassenen. Maar als de klachten op volwassen leeftijd blijven bestaan kun je stellen dat mensen niet over hun astma heen zijn gegroeid. De ziekte wordt dan chronisch, maar veranderd meestal wel van vorm: de astma-aanvallen worden weliswaar minder heftig, maar de klachten blijven aan. Langzamerhand gaat er geen dag meer voorbij zonder benauwdheid en piepend ademhalen. Omdat daar ook nog eens slijm bij wordt gevormd, is er sprake van astmatische bronchitis, hoewel artsen steeds vaker alleen de term ‘astma’ voldoende vinden.

Voorkomen

Hoewel erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van astma of bronchitis of een combinatie daarvan, is het belangrijk om je te realiseren dat je zelf iets kunt doen aan het voorkomen ervan. Dat is natuurlijk gezond leven, bewegen en niet roken, maar er zijn meer voorzorgsmaatregelen die kunnen worden genomen. En dan vooral door ouders om te voorkomen dat hun kinderen last krijgen van astma of bronchitis, nu of later in hun leven. En daarom is het belangrijk de verschillen te kennen tussen de verschillende ziektes waarbij moeilijk adem kunnen halen een rol speelt.

Allergie

Bij kinderen is het vooral belangrijk astma te voorkomen of zo goed mogelijk te behandelen. Astma wordt vaak uitgelokt door overgevoeligheid (allergie) voor allergenen. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, haren van huisdieren of stuifmeelkorrels (pollenallergie). De oorzaken van zo’n allergie zijn vaak moeilijk te voorkomen, maar je kunt er natuurlijk voor zorgen dat een kind in ieder geval niet in aanraking komt met hetgeen hem zo ziek maakt. Ook andere prikkels kunnen astma uitlokken: koude lucht, mist, luchtverontreiniging, inspanning, hevige emoties en tabaksrook.

Winter

Waar astma chronisch is en altijd aanwezig, geldt dat voor bronchitis dus niet. De symptomen daarvan steken vooral de kop op in de koude wintermaanden: het griepseizoen. Niet zo gek, want een van de virussen die bronchitis veroorzaakt, is influenza A en B: beter bekend als ‘de griep’. Bronchitis gedijt goed in een koude, vochtige omgeving, dus het is zaak daar zeker in de kinderkamer op te letten. Ook nu geldt weer dat mensen met een verhoogd risico op het krijgen van bronchitis diegenen zijn die veel blootstaan aan tabaksrook.

Behandeling

Naast het voorkomen van astma en bronchitis is het belangrijk om juist te handelen als iemand een van de ziektes eenmaal heeft. In beide gevallen geldt dat medicijnen (bijvoorbeeld de inhaler bij astma, het welbekende pufje) de gevolgen prima onderdrukken of zelfs genezen. In Nederland sterven weliswaar kinderen als gevolg van astma – 4 tot 5 per jaar – maar dat komt vooral doordat de symptomen niet goed worden onderkend. Bronchitis moet worden aangepakt zoals een flinke griep: veel drinken, hoestdrank en als het moet antibiotica. Komen astma of bronchitis op latere leeftijd voor, dan is het vooral een zorg van zo goed mogelijk leren omgaan met de beperkingen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Tanja (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 13:24

Bij mijn oudste zoon werd op drie jarige leeftijd op astma geconstateerd.
Kreeg daar medicijnen voor en was vaste klant op Heideheuvel.Langsrijden de paarden waren al genoeg voor een reactie met name op het oogwit.Dat zwol op en de pupillen lagen als kraters in de diepte.Hij kon dan ook geen kleur zien.Een bezoek aan de "vlinderkas"in Emmen waren ook een no go.We wandelde naar binnen en hij maakte na de eerste vijf meter rechts om keerd.Eruit als de brandweer.Aan t strand in portugal ,de oceaan, geen centje pijn.In Indonesie hing t van de luchtvochtigheid en de temperatuur af.Maar thuis waren drie dagen mist het die hem de das om deden.Voor ik naar t buitenland ging zou ik eerst een situaties opzoeken binnen Nederland zoals bv Burgers Bush om te zien hoe de patient erop reageert.In de tijd dat mijn zoon de diagnose gesteld kreeg werd er meteen bijgezegd dat na een benauwdheids- periode de longen twee maanden nodig hebben om te herstellen.Ook al lijkt het in de periode na de benauwdheid alsof er niks meer aan de hand is.Misschien hebben jullie wat aan mijn ervaring als moede met een astma patient.

Door Monika (niet gecontroleerd) op do, 12/10/2015 - 13:07

Beste Anne -Marie, mijn dochter van 11 heeft allergie (kat en hond) , en de arts heeft bij haar astmatisch bronchitis geconstateerd.Wij zijn 3 jaar geleden naar de tropen geweest ( Martinique) en het beviel haar bijzonder slecht. Luchtvochtigheid in combinatie met de rook van verbrande planten, omdat de mensen daar hebben de gewoonte om dat te doen, veel slijm, niet kunnen ademen, ondanks medicijnen.Ik hoop jou niet af te schrikken, maar het is beter dat je voorbereidt bent.

Door Anne-Marie van ... (niet gecontroleerd) op wo, 04/22/2015 - 12:13

Ik ben astmatisch en elk jaar in de winter periode langere tijd ziek (astm bonchitus) Nu willen we naar indonesie komende winter jan. en febr. Dan is het wel daar de nattere periode (moesson). Mijn vraag is: is dat goed of slecht voor mijn gezondheid