zondag, 17 oktober 2021

Extra vitamine D vermindert ernstige astma-aanvallen

Vitamine D-supplementen gebruiken ter aanvulling op astmamedicatie, lijkt het risico op zware astma-aanvallen te verminderen. Dat blijkt uit een review van negen onderzoeken uitgevoerd door Cochrane.

De wetenschappers keken naar negen recente onderzoeken waar in totaal 435 kinderen en 658 volwassenen tot een jaar lang aan deelnamen.

Vitamine D slikken, bleek het risico op astma-aanvallen die zo ernstig zijn dat je naar het ziekenhuis moet te verlagen van 6 naar 3 procent. Het aantal aanvallen dat behandeld moest worden met steroïden, ging van 0,44 naar 0,28 aanvallen per persoon per jaar. De proefpersonen kregen geen last van bijwerkingen. Vitamine D verbeterde echter niet de longfunctie of de alledaagse klachten van de patiënten.

Niet zelf experimenteren

Hoofdauteur Adrian Martineau noemt de review een spannend resultaat, maar waarschuwt dat astmapatiënten niet zelf moeten gaan experimenteren. De onderzoekers weten namelijk niet of extra vitamine D alleen helpt bij patiënten met een vitamine D-tekort. Ook is niet duidelijk hoeveel extra vitamine D je zou moeten slikken en bleven de patiënten gewoon hun medicatie gebruiken.

Bovendien waren de meeste deelnemers kinderen en volwassenen met een milde vorm van astma, dus er is meer onderzoek nodig om te bepalen of vitamine D ook effect heeft op patiënten met ernstige astma.

De resultaten zijn gepubliceerd in Cochrane Library.

Trefwoorden: