Vezels verminderen mogelijk astma

Getty Images

Vezels uit fruit, groenten en volkoren granen zijn mogelijk een ongewone behandeling voor astma. Dat blijkt uit een onderzoek bij muizen uitgevoerd door Zwitserse wetenschappers.

De onderzoekers van de Universiteit van Lausanna beschreven de resultaten van hun onderzoek in de online editie van het tijdschrift Nature Medicine. Mogelijk is het voedingspatroon - minder vezels en meer voorbewerkt - ook een verklaring voor het feit dat meer mensen astma krijgen.

Darmflora
De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger voor irritatie en ontsteken eerder. De oplossing voor astma ligt volgens de Zwitserse onderzoekers waarschijnlijk in een ander orgaan: de darmen. De darmflora speelt daarbij een belangrijke rol. Een voedingspatroon rijk of arm aan vezels verandert het soort bacteriën in de darmflora.

Onderzoek
Voor het onderzoek kregen muizen een dieet met veel of weinig vezels. Vezels worden in de dikke darm door bacteriën omgezet in vetzuren. De bacteriën zetten vezels die goed oplosbaar zijn - voornamelijk uit groente en fruit - om in korte ketens vetzuren. Deze korte ketens worden gemakkelijk opgenomen door het bloed en geven signalen af aan het immuunsysteem. Hierdoor zijn de longen beter bestand tegen irritatie door de huisstofmijt waaraan de muizen in het experiment werden blootgesteld.

De muizen op een vezelarm dieet werden juist kwetsbaarder voor astma. De onderzoekers vonden niet alleen een effect voor grote hoeveelheden vezels. Ook muizen die bescheiden hoeveelheden vezels in hun voedsel hadden, waren iets minder astmatisch dan de groep muizen die amper vezels kregen.

Vezels
Volgens de Gezondheidsraad zouden volwassenen dagelijks 30 (vrouwen) of 40 (mannen) gram vezels moeten eten. Nog geen 10 procent van de Nederlandse bevolking haalt deze norm.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Nu.nl
  • BBC