donderdag, 16 september 2021

Veel meer vrouwen met hpv besmet dan gedacht

Het aantal vrouwen met een hpv-infectie, dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, is veel hoger dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, meldt de Volkskrant donderdag.

Volgens het onderzoek onder 12.000 vrouwen tussen de 30 en 63 jaar zou 8 procent van de vrouwen met het seksueel overdraagbare virus besmet zijn.

De Gezondheidsraad, die 5 jaar geleden adviseerde de screening te veranderen, ging uit van Amsterdamse cijfers die eind jaren '90 werden verzameld. Daaruit bleek dat 4 tot 5 procent van de vrouwen tussen de 30 en 63 jaar het virus bij zich draagt.
 

Bevolkingsonderzoek

Nieuw Brabants onderzoek wijst nu uit dat bijna 8 procent met hpv is besmet. Mogelijk valt het nieuwe bevolkingsonderzoek, dat volgend jaar wordt ingevoerd, een stuk duurder uit dan begroot. Het RIVM, dat het bevolkingsonderzoek uitvoert, heeft het Erasmus MC gevraagd de kosteneffectiviteit van de vernieuwde screening nogmaals te berekenen.

Hpv is een virus dat seksueel overdraagbaar is en wat zelfs bij seksueel contact waarbij een condoom wordt gebruikt op te lopen is, omdat het virus ook rondom geslachtsdelen voorkomt. Besmetting kan bij vrouwen leiden tot baarmoederhalskanker en bij mannen in zeldzame gevallen tot peniskanker.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):