Hoe maak je je navel schoon?

Voorkom een ontsteking aan je navel

Iemand houdt twee handen voor de navel. Op de foto staat de tekst 'Goede Vraag'
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe maak je je navel eigenlijk schoon?

Dat ene plekje op de buik wordt niet altijd even goed schoongemaakt als je denkt. Veel mensen vergeten om extra aandacht te schenken aan de navel. Dit kan resulteren in vervelende infecties, zweren of ontstekingen met onaangename geurtjes.

Je navel is een goede verzamelplek voor bacteriën, zweet, vuil en pluisjes. Maak je het niet goed schoon, dan kan het zijn dat je navel begint te jeuken, rood wordt, ruikt of dat er omphalitis ontstaan. Dit zijn zwarte bolletjes die je hele navel kunnen vullen — iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Zo maak je een holle navel schoon

De ene navel is de andere navel niet, dus er zijn ook verschillende schoonmaaktechnieken voor de navel. Voor mensen met een diepe navel geldt: douchen doet al veel, maar gebruik ook eens per week een wattenstaafje en wat milde zeep waarmee je de navel voor het douchen reinigt. Spoel het daarna om met water. Ga niet zelf aan de slag met andere voorwerpen dan wattenstaafjes. Ook je vingers kunnen weer bacteriën met zich meenemen.

Zo maak je een bolle navel schoon

Heb je een minder diepe navel of een navel met een bolletje, dan heb in principe geen wattenstaafje met milde zeep nodig. Wassen met water en zeep onder de douche is voldoende om de navel schoon te houden.

Wanneer deze tips niet helpen en de navel toch ruikt of ontsteekt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts of dermatoloog.

Heeft u ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Huidziekten