Pijnlijke kuiten

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Oudere vrouw
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik ben 80 jaar en na tien minuten lopen krijg ik zere kuiten. Ik raak dan ook uit evenwicht. Wat is de oorzaak en wat kan ik eraan doen?

Ik ben 80 jaar en na tien minuten lopen krijg ik zere kuiten. Ik raak dan ook uit evenwicht. Wat is de oorzaak en wat kan ik eraan doen?

U heeft waarschijnlijk claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd. Dan zijn de slagaders, de bloedvaten die zuurstof rondbrengen, in de benen ­vernauwd. In rust neemt de pijn meestal af. Bij heuvelop lopen of als het koud is, kunt u eerder klachten krijgen. Wees voorzichtig, u heeft meer kans op een hartinfarct of beroerte. Oorzaken zijn roken, erfelijkheid, slechte voeding, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, weinig beweging en suikerziekte. Laat uw enkel-armindex meten via het ziekenhuis. Wat u zelf kunt doen, is een gezonde leefstijl aanwennen. Uw (huis)arts zal bloedverdunning en looptraining voorschrijven. In het uiterste geval is een dotterbehandeling of operatie noodzakelijk.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond