Waarom heb ik last van mijn been als ik zit of lig?

vrouw pijn aan benen
Getty Images

Ik heb iets raars in de buitenkant van mijn rechterbeen. Overdag als ik bezig ben voel ik haast geen pijn, maar als ik ’s avonds stilzit of in bed lig krijg ik veel pijn in dat been: ik kan haast niet stilliggen. Ik smeer er Voltaren op of Tijgerbalsem, maar het helpt niet. Wat kan ik doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Afgaande op het karakter en plaats van de pijn denk ik dat die wordt veroorzaakt door de laterale huidzenuw van het bovenbeen. Deze zenuw loopt vanaf je wervelkolom onder een strakke band in je lies door en kan daar bekneld raken. Die pijnklachten noem je meralgia paresthetica. De pijn is meestal het ergst als je een tijdje staat of ligt met een gestrekt been. De eerste aanpak is dan ook een kussen onder je knie of op je zij slapen met gebogen knie. Met zenuwen die bekneld raken is er vaak sprake van een kwetsbare balans: een beetje overgewicht of een strakke broek kan het verschil al maken. Helaas, op latere leeftijd neemt de kans erop sowieso toe. Afvallen kan verlichting geven en meestal gaat het met een paar maanden vanzelf over. Soms kunnen pillen tegen zenuwpijn helpen, maar dat zijn vaak middelen waardoor je je ook minder helder voelt. Soms helpt een injectie met pijnstillers en ontstekingsremmers. In het uiterste geval zijn er operaties waarbij de zenuw wordt vrijgemaakt of doorgesneden. Maar dat doet men niet vaak en niet graag.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur