Wat kan ik doen tegen onrustige benen?

Getty Images

Ik heb al een tijd last van onrustige benen en armen. Het begint meestal in de avond. Is er iets aan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Waarschijnlijk gaat het om rusteloze benen of restless legs syndrome: een irritant kriebelend, jeukend, bruisend gevoel in de spieren dat je dwingt om te bewegen. Het ontstaat altijd in rust, meestal ’s avonds en ’s nachts, en het kan behoorlijk wanhopig maken omdat het de slaap ondermijnt.

Het komt veel voor. Heel veel mensen kunnen niet goed stilzitten en er is een link met ADHD. Kinderen met ADHD klagen niet over het gevoel, maar ze blijven het vóór door steeds te bewegen. Dopamine, een stof die prikkels overdraagt, speelt een belangrijke rol bij zowel ADHD als restless legs. Voor beide aandoeningen worden geneesmiddelen gebruikt die (op verschillende manieren) de effecten van dopamine versterken. De behandeling is soms best ingewikkeld; middelen die helpen, zijn in die zin verslavend dat de klachten sterker terugkomen als je ermee stopt. Er zijn ook veel medicijnen die restless legs verergeren. Daarmee stoppen of een alternatief kiezen kan al een groot verschil maken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.