'Dutje maakt effect slechte nacht ongedaan'

Getty Images

Een dutje van een half uur verlicht stress en helpt het immuunsysteem van mannen die een nacht amper geslapen hebben. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Université Paris Descartes.

De onderzoekers lieten elf gezonde mannen twee maal drie dagen in een slaaplaboratorium doorbrengen. Tijdens het eerste experiment, mochten de vrijwilligers één nacht maar twee uur slapen. Tijdens het tweede experiment konden ze na dit korte nachtje de volgende dag een halfuur een dutje doen. Bij beide experimenten mochten ze de nacht voor de korte nacht acht uur slapen en de nacht erna zo lang als ze wilden.

Hormonen

De urine en het speeksel van de proefpersonen werden geanalyseerd om te zien wat voor effect het wakker blijven en dutten had op hun hormonen.

Na een nacht met maar twee uur slaap, hadden de mannen 2,5 keer zoveel noradrenaline in hun lichaam, een hormoon en neurotransmitter die te maken heeft met de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam op stress. Noradrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Als de mannen de volgende dag een dutje hadden gedaan, was er geen verandering te zien in het noradrenalinegehalte. 

Weinig slaap beïnvloedde ook het niveau interleukine-6 in het speeksel. Interleukine-6 is een eiwit dat betrokken is bij het immuunsysteem. Het interleukine-6-niveau daalde na een korte nacht, maar bleef normaal als de proefpersonen een dutje mochten doen. Dit suggereert dat een dutje goed kan zijn voor het immuunsysteem.

Impact terugdraaien

"Onze gegevens wijzen erop dat een dutje van een half uur de hormonale impact van een slechte nacht kan terugdraaien", zegt onderzoeker Brice Faraut.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Bron 
  • Medical Xpress