Zit er echt ijzer in het lichaam?

Getty Images

Mij werd in de verpleging geleerd dat we ijzer in het bloed in de volksmond dan wel ijzer noemen, maar dat dit eigenlijk het hemoglobine-gehalte is. Dit standpunt heb ik laatst ijverig zitten verdedigen, maar nu lees ik op GezondheidsNet ook meerdere malen 'ijzer' in plaats van hemoglobine. Wie heeft er gelijk?

Belinda

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In het lichaam komt ongeveer 4 gram ijzer voor. Voornamelijk, en daarin heeft u helemaal gelijk, in de vorm van hemoglobine, een ijzerhoudend eiwit. Maar ook als bestanddeel van myoglobine in de spiercellen en als reservevoorraad in de lever, de milt en het beenmerg.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.