zondag, 23 februari 2020

Nieuw middel bij uitgezaaide borstkanker

BAARN - Het geneesmiddel Afinitor van fabrikant Novartis mag nu ook in Nederland gebruikt worden tegen borstkanker. Het middel werd eerder al voor onderzoek gebruikt.

Door de recente goedkeuring van de Europese Medicijnen Agentschap (EMA) kan het nu ook echt gebruikt worden. Een grote stap voorwaarts, volgens de Borstkanker Vereniging Nederland. Het medicijn, dat ook tegen andere vormen van kanker wordt gebruikt, kan patiënten niet genezen.

Verlengen
Het is geschikt voor vrouwen die uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker hebben en kan hun leven met een aantal maanden verlengen: van 3,2 maanden met de huidige medicatie naar gemiddeld 7,8 maanden met dit nieuwe geneesmiddel. Tussen de 500 en 1500 vrouwen per jaar zouden hier profijt van kunnen hebben.

Volgens een woordvoerdster van de Borstkanker Vereniging Nederland zijn die paar extra maanden voor vrouwen met borstkanker grote winst. "Die extra maanden kunnen heel veel betekenen voor zieke vrouwen. Om afscheid te nemen bijvoorbeeld."

Vergoeding
Het is nog niet zeker wanneer het geneesmiddel vergoed zal worden in Nederland. Om die reden heeft Novartis een ‘Early Access Programma’ (EAP) in 40 Nederlandse ziekenhuizen gestart. In dit onderzoeksverband is het nieuwe geneesmiddel reeds verkrijgbaar en kunnen patiënten met borstkanker die volgens hun arts geschikt zijn, al worden behandeld.

Bron(nen):