vrijdag, 23 oktober 2020

Belang maagzuurremmer voor hartpatiënten onderschat

Ruim de helft van de patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten die preventief lage doses aspirine krijgen voorgeschreven en een hoge kans hebben op ernstige maag- of darmproblemen, gebruikt geen maagzuurremmers zoals is aanbevolen door de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van British Columbia en Californië in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.

Patiënten met een groter risico op hart- en vaatziekten krijgen ter voorkoming vaak lage doses aspirine voorgeschreven. Aspirine vermindert inderdaad het risico op hart- en vaatziekten, maar lage doses aspirine geven als bijwerking vaak maag- en darmklachten, wat kan uitlopen op een maagzweer of maagbloeding. Vooral ouderen en mensen die al een maagzweer hebben gehad, krijgen vaak maagzuurremmers om deze bijwerkingen te verminderen en complicaties te voorkomen. Sinds 2009 wordt dit zo aanbevolen in een voorstel van de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid.
 
OnbekendUit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat in 2010 46 procent van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen maagzuurremmers gebruikten. 36 procent krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18 procent gebruikt ze onregelmatig. In totaal krijgt dus 54 procent geen behandeling volgens de aanbeveling van de Expertgroep. "Het onderzoek is een jaar na de introductie van de aanbeveling uitgevoerd", stelt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar, "dit betekent dat er toch echt nog wel iets te verbeteren valt."

Bron(nen):