vrijdag, 23 oktober 2020

'Kijkoperatie bij refluxklachten beste keuze'

UTRECHT - Een gedeeltelijke maagmanchet via een kijkoperatie is de operatie van keuze tegen terugstromend maagzuur. Dat concludeert arts onderzoeker Joris Broeders van de afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht.

Broeders promoveerde onlangs op het onderwerp refluxklachten. Het onderzoek werd samen met het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein uitgevoerd. Het St. Antonius Ziekenhuis is al jaren gespecialiseerd in deze kijkoperatie. Jaarlijks behandelt het ziekenhuis zo’n 80 patiënten met deze operatie.

Maagzuur
Bij patiënten met refluxziekte is de afsluiting tussen maag en slokdarm verzwakt, waardoor overmatige hoeveelheden maagzuur in de slokdarm terecht komen. Als maagzuurremmers niet voldoende helpen, kan een operatie uitkomst bieden waarbij een zogenaamd 'maagmanchet' wordt aangelegd. Een maagmanchet verstevigt de overgang tussen maag en slokdarm. De maag wordt een stukje 'omgeslagen' en om de slokdarm geschoven. Dat vermindert de zure oprispingen sterk.

Resultaten
Broeders onderzocht de lange termijn resultaten van een maagmanchet via een kijkoperatie ('laparoscopisch') of een grote snede in de buik. Hij maakte in zijn onderzoek gebruik van twee gelijke groepen refluxpatiënten waarbij een maagmanchet werd aangelegd. De ene groep van 69 patiënten kreeg een operatie via een grote snede in de buik, de andere 79 patiënten ondergingen een laparoscopische ingreep met slechts vijf kleine sneetjes.

Effectief
Broeders volgde de patiënten tien jaar na de operatie. Beide operaties verminderen het terugstromen van maagzuur in dezelfde mate. Maar bij de laparoscopisch geopereerde patiënten treden op de lange termijn minder complicaties op. Bij slechts twee patiënten (2,5 procent) was een nieuwe operatie nodig omdat een littekenbreuk optrad. Bij de gewoon geopereerde patiënten was dat negen maal nodig (13 procent). Broeders ontdekte bovendien dat de aanleg van een gedeeltelijk manchet net zo effectief is als de aanleg van een volledig manchet.