dinsdag, 27 oktober 2020

'Maagzuurremmers mogelijk vervuild met kankerverwekkende stof'

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat op zeer korte termijn maagzuurremmers terugroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Het gaat om maagzuurremmers met de stof ranitidine. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgende week maakt de IGJ meer bekend over de terugroepactie, naar aanleiding van de berichtgeving. In de maagzuurremmers met ranitidine kan het kankerverwekkende nitrosamine zitten, ook wel bekend als NDMA.

Zo'n 150.000 Nederlanders gebruiken deze maagzuurremmers, schrijft RTL Nieuws. Ook is het medicijn vrij verkrijgbaar bij drogisterijen. Welke medicijnen de inspectie precies gaat terugroepen en of het ook gaat om medicijnen die mensen al in huis hebben, is nog onbekend.

Onderzoek

Volgens een woordvoerder van de inspectie is er geen acuut risico en zullen ze meer details volgende week bekend kunnen maken. Momenteel wordt er door de Europese gezondheidsautoriteit onderzoek gedaan naar de effecten van NDMA. Daar is nog weinig over bekend. Op dieren bleek het kankerverwekkend. Hoe schadelijk het is voor mensen, wordt waarschijnlijk later dit jaar bekend.

Ook in Frankrijk en Duitsland zijn al maagzuurremmers teruggeroepen.

Bron(nen):