Veel Nederlanders gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

Getty Images

Veel Nederlanders slikken langdurig maagzuurremmers. Voor bijna 9 op de 10 is dat niet echt nodig. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het Radboudumc onder huisartspraktijken, meldt de Volkskrant dinsdag.

Volgens een van de onderzoekers, Tijn Kool van het Radboudumc, verhullen de maagzuurremmers de echte oorzaken van de klachten, zoals ongezond eten, overgewicht of alcohol drinken.

Veel mensen die naar de huisarts gaan met maagklachten krijgen op recept maagzuurremmers voorgeschreven. Terwijl leefstijladviezen in veel gevallen ook zouden kunnen helpen. Toch schrijven huiartsen vaak maagzuurremmers voor. Ze helpen vaak snel, goed en geven weinig bijwerkingen.

De onderzoekers konden echter bij 90 procent van de recepten voor langdurig gebruik van maagzuurremmers geen indicatie vinden. Het gaat hierbij vooral om sterkere maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers (PPI's). Hiervan is bekend dat het moeilijk is om deze af te bouwen.

Structureel probleem

De resultaten van het onderzoek wijzen volgens de onderzoekers op een structureel probleem bij het voorschrijven van maagzuurremmers. "Het afbouwen van deze maagzuurremmers is lastig; patiënten krijgen snel hun maagproblemen terug als ze te snel afbouwen en dan beginnen veel patiënten toch weer de medicijnen te slikken. Met alle vervelende bijwerkingen voor de patiënten en onnodige kosten voor de maatschappij. Huisartsen kunnen patiënten helpen om de maagzuurremmers af te bouwen. Dit kan onder andere door het geven van leefstijladviezen op maat.", aldus huisarts en mede-onderzoeker Jako Burgers.

De onderzoekers stellen dat het onderzoek de noodzaak bevestigt van de landelijke campagne Gepaste zorg bij maagklachten die het programma Doen of laten? deze maand is gestart. In een e-learning van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) worden huisartsen gewezen op de juiste indicaties voor maagzuurremmers.  

Keuzehulp maagklachten

In deze campagne staat de keuzehulp maagklachten centraal. De keuzehulp op de website van thuisarts.nl informeert patiënten de medicatie niet langdurig te slikken en geeft voedings- en leefstijladviezen die kunnen helpen maagklachten verminderen en het gebruik van maagzuurremmers overbodig maken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in British Journal of General Practice.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc
  • Thuisarts
  • Volkskrant