Het belang van beweging

Voor cholesterol, bloeddruk en gezondheid

Getty Images

Mensen die regelmatig actief zijn, hebben minder kans op problemen met hart en vaten. Het risico op angina pectoris (hartkramp) en de kans op een hartinfarct worden flink verlaagd. Beweging heeft bovendien een gunstige invloed op je cholesterol.

Regelmatig bewegen doet het HDL-cholesterol - het 'goede cholesterol'- stijgen, zodat je totale cholesterolratio verbetert. Over het waarom bestaat nog geen duidelijkheid: sommige experts beweren dat het komt doordat het hart extra werk moet verrichten, anderen zijn van mening dat de slagaderen gezonder en weerbaarder worden tegen de schade die cholesterol aanricht.

Regelmatig bewegen heeft, naast een betere cholesterolspiegel natuurlijk meer voordelen: je houdt je bloeddruk gezond, krijgt meer energie en je gewicht blijft op peil, Zeker als je het bewegen combineert met een cholesterolverlagend dieet.

Gewicht en cholesterol

Het gewicht heeft een grote invloed op je cholesterolspiegel. Bij overgewicht veranderen de stofwisselingsprocessen in het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Een goede reden om iets aan dat overgewicht te doen.

Half uurtje

Dagelijks een half uur matig intensief bewegen, is al voldoende om de kans op hart- en vaataandoeningen te verkleinen, de bloeddruk te verbeteren en het cholesterol te verlagen. En dat hoeft niet eens een half uur achter elkaar te zijn. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier is ook prima. Bovendien tellen huishoudelijke activiteiten gewoon mee!

Probeer in ieder geval zoveel mogelijk beweging in te bouwen in je dagelijkse activiteiten. Boodschappen doen met de fiets, in plaats van met de auto, een stukje wandelen door een bus- of tramhalte eerder uit te stappen, de trap pakken in plaats van de lift: alle beetjes helpen.

  • Hoe fitter je bent, hoe minder moeite je hart hoeft te doen om je bloed rond te pompen
  • Regelmatig bewegen, gecombineerd met enkele aanpassingen in je eetpatroon, kan je bloeddruk doen dalen.
  • Meer beweging betekent meer spiermassa en minder lichaamsvet. Dit leidt tot meer van het goede HDL cholesterol
  • Voldoende beweging is essentieel om overbodige kilo’s te verliezen, en ze eraf te houden
  • Regelmatig bewegen houdt de aderen elastisch en dus gezonder
  • Regelmatige beweging vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Houd vol!

Het is belangrijk vol te houden. Onderzoek toont aan dat de gunstige effecten van beweging vrijwel direct verdwijnen als de actieve levensstijl wordt gestaakt.

 

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting