Is SLIM goed om mijn cholesterol te verlagen?

oudere-vrouw-traint
Getty Images

Ik heb over u gelezen en de resultaten van uw manier van leven in verband met een te hoge suiker. Mijn bloedsuiker, bloeddruk en gewicht zijn prima. Mijn slechte cholesterol is echter 3.9. Mijn goede cholesterol is goed. Ik wil liever geen medicijnen gebruiken. Is de leefstijl zoals u beschrijft ook geschikt om mijn slechte cholesterol naar beneden te krijgen?

Mijn leeftijd is 70 jaar en ik ga twee keer in de week naar de sportschool. Ik houd er erg van om in het weekend een paar glazen rode wijn te drinken, met daarbij Franse kaas op volkoren brood. Moet ik hiermee stoppen?

Rita

Leonard Hofstra, cardioloog

Goed te horen dat je zo bewust met je leefstijl en gezondheid omgaat; deed iedereen dat maar!

Ja, de SLIM-leefstijl is zeker goed om het totaalcholesterol en LDL-cholesterol (ook wel het slechte cholesterol genoemd) te verlagen. Ook is het volgen hiervan goed voor je bloeddruk. Ik heb tientallen patiënten in mijn kliniek die in plaats van medicatie een flink stuk gezonder zijn gaan leven. Het resultaat? Zonder medicatie een heel mooie bloeddruk en een fraai cholesterolprofiel. Het mooiste hiervan is dat patiënten zichzelf genezen. Belangrijk is wel om de adviezen strikt op te volgen, anders werkt het maar half.

Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.