Moet ik op dieet?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Vrolijke vrouw met mooi weer buiten in geruite blouse
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: volgens de bijsluiter zou je met een cholesterolverlagend dieet moeten beginnen voordat je het cholesterolverlagend medicijn ezetimib gaat gebruiken. Wat moet ik hiermee?

De bijsluiter van ezetimib is inderdaad erg dwingend: u móét er een cholesterolverlagend dieet bij volgen. Het gunstige effect van dit middel is namelijk alleen bewe­zen wanneer het wordt gecombineerd met een dieet. Meestal wordt er ook nog een ander cholesterolverlagend middel bij gegeven, namelijk een statine. Dat komt omdat ezetimib van zichzelf niet zo sterk werkt. Het is dan ook geen voorkeursmiddel. Gebruikelijk is dat er eerst wordt gestart met een statine. Wanneer die onvoldoende werkt, is de volgende stap het verhogen van de dosering of het overschakelen naar een andere statine. Als daarmee het cholesterolgehalte nog steeds niet voldoende omlaag gaat, kan ezetimib toegevoegd worden. Voor net dat beetje extra, zeg maar. Ezetimib is ook een geschikt alternatief wanneer statines te veel bijwerkingen geven. Kortom, ezetimib is een prima reservespeler, maar een gezond dieet en eventueel een statine vormen de basis bij cholesterolverlaging.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine