Wat eten bij hoog cholesterol?

Getty Images

Mijn cholesterol is 7,2 en dat verbaast me ten zeerste. Ik eet biologische producten en uiteraard alles vers. Snacks, chips, chocolade, friet en dergelijke eet ik niet en met vet ben ik voorzichtig. Ik eet zoveel mogelijk onbewerkte producten. Ik wil (nog) geen medicatie. Welk dieet adviseer je?

Jose

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Een hoog cholesterolgehalte is vaak erfelijk. De voedingsgewoonten die je omschrijft klinken goed. Kies zo veel mogelijk voor pure producten. Zet regelmatig (vette) vis op het menu en kies voor olijfolie en andere plantaardige oliën. Neem verzadigde vetten (zoals roomboter) met mate. Verder is het van belang om regelmatig te bewegen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.