'Brildragers raken tot drie keer minder besmet met coronavirus'

bril-mondkapje
Getty Images

Brildragers raken tot drie keer minder besmet met het coronavirus, blijkt uit een Indiase studie. Volgens wetenschappers raken zij veel minder hun ogen aan waardoor de kans op besmetting ook aanzienlijk daalt, meldt de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws.

Vorige zomer kregen 304 mensen - die met coronaklachten in het ziekenhuis belandden - vragen over hun zicht. Het ging om 223 mannen en 81 vrouwen tussen de tien en tachtig jaar, weet The Independent. Van hen gaf 19 procent aan dat ze meestal een bril droegen.

Volgens een van de onderzoekers van de studie heeft een mens de gewoonte om zijn eigen gezicht gemiddeld 23 keer per uur aan te raken. "In de ogen wrijven gebeurt zo’n drie keer per uur."

Besmetting via traanbuizen

Wie meer dan acht uur per dag een bril draagt, blijkt nu twee tot drie keer minder risico te lopen op een besmetting. Volgens onderzoekers spelen met name de traanbuizen een belangrijke rol in de transmissie van het virus. "Even in de ogen wrijven met besmette handen kan genoeg zijn om Covid-19 op te lopen", klinkt het.

De studie moet nog een 'peer review' (een toetsing door een vakgenoot, red.) krijgen. Een jaar geleden riepen oogartsen ook al op om contactlenzen zo veel mogelijk achterwege te laten.

Bron 
  • hln.be