zondag, 22 mei 2022

Corona gehad? Dan ben je met één prik al beschermd

Nederlanders die het coronavirus hebben gehad, hebben maar één vaccin nodig om beschermd te zijn. Minister De Jonge neemt dit advies over van het OMT, meldt de Volkskrant.

In tegenstelling tot het eerdere advies, geldt dit nu ook voor mensen die langer dan een half jaar geleden covid-19 hebben gehad. Dit blijkt uit recente studies waar het OMT zich op baseert, schrijft de Rijksoverheid. Een doorgemaakte covid-infectie leidt tot een brede stimulering van het afweersysteem en daarom zorgt één prik al voor hoge concentraties antistoffen tegen het virus.

De nieuwe richtlijn geldt vanaf vrijdag 4 juni. Mensen moeten wel zijn geregistreerd bij de GGD met een positieve testuitslag.

Uitzondering

Het OMT maakt een uitzondering voor mensen boven de 80 jaar en mensen met een zwak immuunsysteem vanwege een onderliggende aandoening. Aan hen is het advies om vast te houden aan twee keer vaccineren met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Ook omdat er nog weinig onderzoeksdata beschikbaar zijn over deze groep.

De nieuwe inzichten zullen ertoe leiden dat minder mensen twee prikken hoeven halen, wat kan leiden tot een effectievere inzet van de beschikbare vaccins.

Lees op de website van Rijksoverheid meer informatie.

Bron(nen):