Corona: hygiëne in huis

Extra aandacht voor de ‘knooppunten’ in huis

Getty Images

Handen wassen, je gezicht niet aanraken, afstand houden – met deze en andere maatregelen moeten we het coronavirus de baas worden. Maar hoe zit het eigenlijk in huis? Overleeft corona nou wel of niet op de deurklink? En kan er nog wel iemand bij je komen eten of koffiedrinken?

Zelfs premier Rutte zegt het: we weten nog lang niet alles over het coronavirus. Vervelend, want juist nu willen we álles weten. Gelukkig wordt daar enorm hard aan gewerkt, door wetenschappers overal ter wereld.

Corona op oppervlakken

Nog maar een paar weken geleden wisten we niet of je een coronabesmetting kon oplopen via spullen of oppervlakken. Nieuw onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het coronavirus wel enige tijd kan overleven op materialen als metaal, glas en plastic. Volgens het RIVM is de kans dat iemand op deze manier besmet raakt heel klein. Een virus heeft namelijk altijd een mens of een dier nodig om in leven te blijven en uit onderzoek is al gebleken dat het aantal virusdeeltjes buiten het lichaam zeer snel afneemt

Schoonmaken

Gebruik voor een goede reiniging warm water met een schoonmaakmiddel of een desinfectiemiddel. Ga wel zorgvuldig om met desinfectiemiddelen, want zulke producten doden niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën. Reinigingsdoekjes zijn overigens ook effectief tegen virussen en bacteriën. Spoel zulke doekjes na gebruik niet door het toilet, want dan ontstaan er weer heel andere problemen.

Poets hygiënisch

Hygiënisch poetsen is een kwestie van logisch nadenken:

  • van droog (stoffen, stofzuigen) naar nat (schrobben, dweilen, afnemen met een vochtige doek);
  • van boven naar beneden;
  • van minder vuil naar vuil.

Gebruik altijd schone (microvezel)doekjes en was deze na gebruik op minimaal 60 graden.

Extra aandacht voor de ‘knooppunten’ in huis

Deurklinken, lichtknopjes, de afstandsbediening van de tv, de telefoon, kranen, knoppen van het gasfornuis, de inductieplaat, het bedieningspaneel van de oven, de deurgrepen in de keuken – het zijn allemaal punten die je, je huisgenoten en je eventuele bezoek regelmatig aanraken. Het zijn dan ook beruchte verzamelpunten voor bacteriën en virussen. Maak deze punten daarom regelmatig schoon, zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen.

Corona en toilethygiëne

Dat het coronavirus zich in de ontlasting kan bevinden, is al aangetoond. Een goede toilethygiëne is dus belangrijk, zeker als u jonge kinderen thuis heeft. Jonge kinderen zijn daar nog niet altijd even goed in, dus wees hier alert op. Maak elke dag het toilet schoon en doe dat ook als je bezoek hebt gehad. Verder geldt, zoals altijd: na gebruik van het toilet, handen wassen tot en met!

Corona en bezoek

Kun je in deze tijden nog wel iemand uitnodigen voor een kop koffie of een maaltijd? Ja, dat kan, maar houd rekening met de richtlijnen van het RIVM en neem de gebruikelijke hygiëne in acht. Voor je met voedsel in de weer gaat, was je de handen. Houd het aanrecht schoon, zorg voor schone materialen en was niet-voorverpakte groenten en fruit dat je ongeschild eet. Verder is het nu van belang dat je geen bestek of servies met iemand anders deelt. Ook de grote bak chips of de schaal koekjes op tafel kun je beter even achterwege laten: geef liever ieder een eigen bakje of schaaltje.

Tot slot nog even dit. Als je bezoek krijgt, houd dan steeds anderhalve meter afstand en nodig niet meer dan 3 mensen uit. Is iemand verkouden of grieperig, vraag diegene dan thuis te blijven. En ben je ouder dan 70 jaar, dan is bezoek sowieso ten zeerste af te raden. 

Auteur 
Bron 
  • Rijksoverheid
  • RIVM
  • Gezondheidsraad