Deze groepen krijgen het coronavaccin straks als eerste

Getty Images

Zestigplussers, personeel in de zorg en mensen met onderliggende ziekten worden als eerste ingeënt tegen het coronavirus zodra de eerste goedgekeurde vaccins in Europa beschikbaar zijn. Dat meldt het dagelijkse bestuur van de Europese Unie in een in Brussel gepubliceerde vaccinatiestrategie.

Ook werknemers met vitale beroepen, mensen die door hun beroep of levensomstandigheden niet in staat anderhalve meter afstand te bewaren en sociaal-economische achterstandsgroepen, krijgen voorrang.

Jongeren

Deskundigen verwachten dat het zeker tot de helft van 2021 zal duren voor wij in Nederland een coronavaccin kunnen halen. Jongeren komen wellicht pas in 2022 in aanmerking voor een vaccinatie, stelt Soumya Swaminathan, hoofdwetenschapper bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Parool.

Kopgroep

Op dit moment bevinden tien vaccins zich in fase 3 van het onderzoek. Dat betekent dat ze worden getest op grote groepen mensen.

Op eigen houtje

De veilige en efficiënte vaccins die overblijven, worden uiteindelijk verdeeld over alle lidstaten van de EU op basis van de bevolkingsgrootte. Ook dat staat in de gepubliceerde vaccinatiestrategie van het dagelijks bestuur van de EU. De Europese commissie koopt de vaccins bij de farmaceuten in namens de lidstaten om te voorkomen dat iedereen op eigen houtje onderhandelt en kostbare tijd verloren gaat.

Lees hier meer over de coronavaccins.

Auteur 
  • Maartje Bressers
Bron 
  • Nu.nl
  • NOS
  • Parool