Een verhoogde lichaamstemperatuur: koorts of oververhitting?

Rust even uit in een koele ruimte

koorts-corona
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe weet je of je bij een hoge lichaamstemperatuur last hebt van koorts of oververhitting?

Als de temperatuur buiten oploopt en je hebt veel last van de warmte, dan kun je je misschien (even) niet zo lekker voelen. Maar hoe weet je of je koorts hebt of oververhit bent?

Het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, heeft koorts als een van de symptomen. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius is. Wanneer het buiten heet is - boven de 30 graden Celsius - dan kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting.

Koele ruimte

Als je erachter wilt komen of je koorts hebt of oververhit bent, dan kun je het beste even een half uur in een koele ruimte rusten. Daalt je lichaamstemperatuur, dan ben je waarschijnlijk oververhit geweest. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken. Is je lichaamstemperatuur nog steeds (even) hoog, dan kan het koorts zijn. In dit geval wordt het aangeraden om je te laten testen op het coronavirus.

Let op: check voor alle actuele informatie rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RIVM
  • ANBO