EMA: coronavaccin Pfizer geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

jongen-vaccin
Getty Images

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig en geschikt voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Dat oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag.

De experts stellen vast dat de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder wegen dan het risico op - doorgaans milde - bijwerkingen. Het EMA adviseert de Europese Commissie daarom ook het vaccin goed te keuren voor toediening aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen het vaccin momenteel al krijgen.

In het onderzoek dat EMA nu beoordeeld heeft, ging het om een groep van 1500 jonge kinderen die het vaccin kregen, zegt Patricia Bruining, kinderarts en epidemioloog van UMC Utrecht, tegen RTL Nieuws. Zij kregen twee prikken van elk 10 microgram. (12 jaar en ouder krijgt 30 microgram.)

Medische noodzaak

"Dat is voor de kinderen goed gelopen, maar 1500 is een kleine onderzoeksgroep. Voor het vaccineren van gezonde kinderen zou ik willen dat we gegevens hebben van een grotere groep, dus meer onderzoek. Voor nu denk ik: het is veilig genoeg om het vaccin in te zetten bij medische noodzaak voor het kind zelf, en bijvoorbeeld ook als zogeheten 'ringvaccinatie' bij een ernstig zieke familielid", aldus Bruining.

Naar aanleiding van die resultaten vroegen de bedrijven het EMA om hun vaccin ook goed te keuren voor deze jonge doelgroep. De toezichthouder beoordeelde de uitkomsten donderdag positief.

Nederland

Voordat alle kinderen vanaf 5 jaar in Nederland nu gevaccineerd kunnen worden, moeten de Gezondheidsraad en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge eerst het gebruik ervan voor deze leeftijdsgroep nog goedkeuren. De Jonge zou ook kunnen besluiten het vaccin alleen beschikbaar te stellen voor kwetsbare kinderen of kinderen met kwetsbare huisgenoten.

In de Verenigde Staten en Oostenrijk werd Pfizer/BioNTech een maand geleden al goedgekeurd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

Bron 
  • RTL Nieuws