Geeft de PCR-coronatest ook een positieve uitslag bij andere virussen?

Hoe betrouwbaar is de PCR-test?

coronatest-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: geeft de PCR-coronatest ook een positieve uitslag bij andere virussen?

Er verschijnen online veel berichten over de PCR-test waarmee wordt gekeken of je besmet bent met het coronavirus. Mensen twijfelen steeds meer over de betrouwbaarheid ervan, want de test zou ook positief uitslaan bij andere virussen, zoals het rhinovirus (een verkoudheidsvirus). Maar is dit ook zo?

Het antwoord is nee. Harald Wychgel van het RIVM: "De PCR-test is zeer specifiek gericht op het detecteren van COVID-19, geen andere virussen. Het rhinovirus circuleert nu ook, daar gebruiken we een andere test voor. Wij vermelden die resultaten ook altijd, dus daar komt waarschijnlijk de verwarring door."

Testen bij klachten

Volgens IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is een PCR-test alléén niet genoeg om vast te stellen of iemand op dat moment actief COVID-19 heeft. Hij zegt tegen RTL Nieuws: "Het is essentieel dat je de test doet bij mensen met symptomen, zoals neusverkouden, en/of hoesten, en/of koorts, etc." Daarom is het heel belangrijk dat mensen niet alles zomaar geloven wat er op sociale media gezegd wordt en zich laten testen bij klachten.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RTL Nieuws
  • RIVM