Helpt vitamine K tegen corona?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: Helpt vitamine K tegen corona?

Op het nieuws hoorde ik dat vitamine K bijdraagt aan een beter herstel van patiënten na een corona-aanval. Klopt dit? En kan ik vitamine K slikken naast andere medicijnen?

Antwoord:

Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers in Nijmegen dat coronapatiënten die ernstig ziek worden of overlijden een erg laag vitamine K-gehalte in hun bloed hebben. Vitamine K is onder andere belangrijk voor de bloedstolling. Door dit onderzoek weten we nu dat er een verband is tussen vitamine K en een ernstig verloop van corona. Maar dat wil niet zeggen dat vitamine K een effectief medicijn is tegen corona. Laat staan dat er een positief effect zou zijn van het slikken van extra vitamine K door gezonde mensen. Te veel vitamine K kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je bloedverdunners van de trombosedienst gebruikt, omdat het de werking van deze middelen tegengaat en kan leiden tot de vorming van bloedstolsels.

Het beste medicijn tegen corona – naast het in acht nemen van de basisregels – is vooralsnog geduld tot er een bewezen effectief vaccin of behandeling is.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine