Ik heb coronaklachten, maakt het moment uit wanneer ik mij laat testen?

Verkoudheid, hoesten of koorts?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: ik heb coronaklachten, maakt het moment uit wanneer ik mij laat testen?

Sinds 1 juni kan iedereen zich met milde klachten op het coronavirus laten testen. Een groot aantal mensen heeft inmiddels een test gedaan. Maar op welk moment kun je je het beste laten testen? Heb je klachten? Laat je dan zo snel mogelijk testen. Dan is de kans het grootst dat de test klopt. Als je langer wacht, is er een kans dat er geen corona uit de test komt, terwijl je het wel hebt. Als je geen klachten hebt, dan heeft testen geen zin. De test kan dan laten zien dat je geen corona hebt, terwijl je misschien wel besmet bent.

Coronaklachten

Je kunt op corona getest worden als je één of meer van de volgende klachten hebt: verkoudheid, hoesten, opeens niets meer ruiken of proeven, koorts, snel en moeilijk ademen. Je kunt zelf een afspraak maken bij de GGD voor een test. Het telefoonnummer is: 0800-1202. Je hebt geen verwijzing nodig van een arts.

Binnen 48 uur zul je de uitslag van de test ontvangen. De GGD neemt contact met je op. Blijf thuis tot je de uitslag hebt gehoord. Zo voorkom je verspreiding van het virus.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Thuisarts