Ik heb diabetes, loop ik meer risico op het coronavirus?

Diabetici behoren tot kwetsbare groep

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: loop je meer risico op het coronavirus als je diabetes hebt?

Of je nu diabetes type 1 of diabetes type 2 hebt, mensen met diabetes worden door het RIVM bij de kwetsbare groep gerekend. De kans om besmet te raken met het coronavirus is voor iemand met diabetes net zo groot als voor mensen zonder diabetes. Wel heb je mogelijk wat meer kans dat je wat heftiger ziek wordt, als je het eenmaal hebt. Dit is net als bij besmetting met de 'gewone' griep. Daarom heeft het RIVM uit voorzorg de inschatting gemaakt dat dat ook geldt voor COVID-19 en is het motto 'voorkomen is beter dan genezen'.

Wie lopen extra risico?

Voorzichtigheid is dus voor diabetespatiënten geboden, maar dat geldt volgens het RIVM met name voor mensen met een lastig te reguleren diabetes of met ernstige andere gezondheidsklachten. Mensen met een moeizame glucoseregulatie, of mensen die al een verzwakte gezondheid hebben door bestaande complicaties, zoals hart- en vaatziekten. Ook een hogere leeftijd en, waarschijnlijk, overgewicht maakt je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus. Belangrijk om te weten is dat bij mensen die ouder zijn, vaker diabetes type 2 voorkomt. En die mensen horen door hun leeftijd sowieso al tot de risicogroep.

Houd je bloedsuiker op peil

Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedglucosewaardes de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen dat mensen met diabetes een verhoogde gevoeligheid hebben voor infecties. Voor iemand met diabetes is het in deze tijd daarom extra verstandig om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Het helpt hierbij om genoeg te bewegen en gezond te eten, stress te beperken en goed te slapen. Gebruik je medicatie voor je diabetes en merk je dat je bloedglucose hoger wordt? Overleg dan met je huisarts of praktijkondersteuner. Het is overigens zeker niet zo dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt. Als je de voorzorgsmaatregelen van het RIVM in acht neemt, is het niet nodig om je als diabetespatiënt extra veel zorgen te maken.

Corona-advies voor diabetici

Mensen met diabetes krijgen het coronavirus op dezelfde manier als mensen zonder diabetes, dus dus na contact met iemand die al ziek is door het coronavirus. Het advies van het RIVM aan mensen uit de kwetsbare groep is dan ook: blijf thuis, probeer zoveel mogelijk niet noodzakelijk contact met anderen te voorkomen en was je handen regelmatig. Bel de huisarts als als je koorts hebt (meer dan 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • RIVM
  • Diabetes Fonds