Is het coronavirus milder geworden?

Meer besmettingen, maar minder ernstig zieken door corona

gv-coronavirus
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: is het coronavirus milder geworden?

De laatste tijd stijgen de besmettingen weer in rap tempo, maar - in tegenstelling tot de eerste golf in maart en april - blijft het in de ziekenhuizen (tot nu toe) heel rustig. Hoe kan dat? Is het coronavirus misschien milder geworden?

Het antwoord is nee. "Op het gebied van het overdragen van het virus is niets veranderd, en ook op het gebied van de ernst van de ziekte zelf is niets veranderd", zegt WHO-epidemiologe Maria van Kerkhove tegen RTL Nieuws. Ook het RIVM heeft niet de indruk dat het virus een mildere vorm heeft aangenomen.

Minder ernstig ziek

Maar hoe komt het dan dat mensen minder ernstig ziek lijken te worden dan tijdens de eerste golf? Dat zou komen door de betere behandeling in ziekenhuizen, verklaart hoogleraar Hans van der Hoeven van het Nijmeegse Radboudumc, hoofd van de intensive care, tegenover De Gelderlander. Bovendien raken nu vooral jongere mensen tussen de twintig en veertig jaar besmet. Zij krijgen in het algemeen alleen milde klachten van corona. RIVM-directeur Jaap van Dissel plaatst hier wel een kanttekening bij. Als het aantal besmettingen verder stijgt en jonge mensen geven het virus door aan mensen in de risicogroepen, dan kan het zijn dat er weer meer ziekenhuis- en ic-opnames zullen komen.

Corona in Italië

Het coronavirus kan overigens wel milder worden. Zo zijn in Italië deskundigen ervan overtuigd dat het virus in hun land in kracht afneemt. Volgens Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit van Maastricht, is het mogelijk dat het virus in Italië gemuteerd is in een mildere variant. Maar dat betekent niet automatisch dat wij daar in Nederland voordeel van hebben, legt hij uit bij EenVandaag. "Het coronavirus is een waaier aan verschillende mutaties. Het kan best zo zijn dat de regionale mutatie in Italië aan kracht afneemt, maar dat zegt niets over andere mutaties", vertelt Savelkoul.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • RTL Nieuws
  • De Gelderlander
  • EénVandaag