zaterdag, 27 november 2021

Kan ik kiezen welk coronavaccin ik krijg toegediend?

Welk vaccin het best werkt, is nog niet bekend

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan ik kiezen welk vaccin ik krijg toegediend?

Helaas, je kan niet kiezen voor een bepaald vaccin. Er zijn tot nu toe vier vaccins goedgekeurd voor gebruik in Nederland: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en een vaccin van Janssen.

In de huidige strategie van de overheid is gekozen welke doelgroep wanneer welk vaccin krijgt. Alleen bij mensen die heel kwetsbaar zijn, kan soms specifiek een vaccin worden gekozen dat bij hen het best werkt volgens de Gezondheidsraad. Maar dit zijn uitzonderingen.

Meest kwetsbare mensen

Het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin zijn in de huidige strategie bestemd voor de meest kwetsbare mensen. Welk vaccin het best werkt, is nog niet bekend, benadrukt vaccinoloog Cécile van Els. “We weten bijvoorbeeld nog niet goed wat het effect is op de besmettelijkheid. Maar elk vaccin dat werkt en veilig is, zal een bijdrage zijn aan het uit de wereld helpen van de pandemie.” Bij iedereen wordt vastgelegd om welk vaccin en welke partij het gaat. Mocht sprake zijn van (onverwachte) bijwerkingen, dan kan bijwerkingencentrum Lareb een onderzoek starten. Kijk voor meer informatie over mogelijke bijwerkingen van de vaccins op www.lareb.nl.

Afgelopen vrijdag stopte Nederland (tijdelijk) met het vaccineren van mensen onder de 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Waarschijnlijk komt het geneesmiddelenbewakingscomité (PRAC) van het EMA woensdag met een nieuwe aanbeveling over het vaccin. Dan zal ook duidelijk worden of er weer gevaccineerd gaat worden met AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):