Koop niet het verkeerde mondmasker

Niet ieder blauw wegwerpmondmasker is ‘medisch’

Getty Images

Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare ruimtes, dat was al zo. Maar nieuw is dat de overheid daarbij een ‘medisch’ mondmasker adviseert. De vrolijke gekleurde stoffen mondmaskers kun je dus voortaan beter thuis laten. Maar kijk uit dat je niet de verkeerde mondmaskers koopt. Niet ieder blauw wegwerpmondmasker is ‘medisch’.

De overheid adviseert ‘medische mondmaskers’ van minimaal typ2 II en IIR bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Het RIVM legt uit waarom: ‘Mondneusmaskers type II en type IIR houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als je ademt, praat of zingt. Ook houden mondneusmaskers type II en type IIR druppels tot een bepaalde grootte tegen die je zelf inademt, waardoor je ook als drager beter beschermd bent tegen het virus.’ Deze typen mondmaskers heten ook wel ‘chirurgische mondmaskers’. 

Getty Images

Maar hoe weet je of je het juiste mondmasker koopt? Let op deze tips:

  • Ten eerste moet er ‘medisch mondmasker’ op de verpakking staan, met type II (2) of hoger erop. 
  • Verder kun je kijken naar een vermelding van een CE-markering op het mondmasker of op de verpakking. Dat betekent dat het masker voor medisch gebruik is. 
  • Bij chirurgische maskers staat het keurmerk: NEN-EN 14683 op de verpakking.
  • Ook de FFP2-maskers voldoen aan de eisen. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd sluiten deze beter aan op het gezicht dan de chirurgische maskers en bieden ze daardoor iets betere bescherming. FFP2-maskers kunnen wel extra benauwdheid geven, waarschuwt het RIVM. Bij mensen met benauwdheid worden ze zelfs afgeraden. 

Getty Images

Staat dat er allemaal niet op? Hoe blauw en medisch ze er ook uit zien, waarschijnlijk heb je geen echt medisch mondmasker in handen. Niet-medische maskers hebben volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geen officiële aanduidingen. Ook zijn aan deze maskers geen specifieke eisen over de kwaliteit en bescherming gesteld.

Waar kun je medische mondmaskers kopen?

Medische mondmaskers zijn vaak verkrijgbaar bij een drogist, supermarkt, warenhuis of in een webshop, zoals Bol.com. 

Mondkapjes dragen

Ten slotte is het ook heel belangrijk om de mondmaskers op een juiste manier te dragen, daarover lees je hier meer. 
 

Auteur 
  • Isabelle Kaper
Bron 
  • RIVM
  • Inspectie voor de Gezondheidszorg
  • Rijksoverheid