Kun je een CO2-vergiftiging krijgen van een niet-medisch mondkapje?

Ademhalingsproblemen door een mondkapje?

vrouw-mondkapje
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je een CO2-vergiftiging krijgen van een niet-medisch mondkapje?

Op sociale media wordt in berichten beweerd dat niet-medische mondkapjes voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Zo zouden mondmaskers de aanvoer van nieuwe zuurstof belemmeren waardoor dragers een zuurstoftekort kunnen krijgen. Ook zou je te veel koolstofdioxidegas (CO2) binnenkrijgen. CO2 ademen we normaal gesproken uit, maar het gas zou zich nu ophopen in het masker waardoor je zelfs een CO2-vergiftiging op zou kunnen lopen. Klopt dat wel?

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Getty Images

Voorbeeld van een bericht dat eerder op social media circuleerde.

Oncomfortabel

Het antwoord is nee. Zo schrijft onder andere de World Health Organization (WHO) dat een mondkapje oncomfortabel kan zitten, maar niet leidt tot een CO2-vergiftiging. Dat komt doordat papieren wegwerpmaskers en herbruikbare maskers van textiel zowel zuurstof- als CO2-moleculen gewoon doorlaten. Bovendien kan lucht via deze mondkapjes vaak via de zijkanten weglopen.

Coronadeeltjes?

Maar als lucht via de zijkanten weg kan stromen, hoe zit het dan met deeltjes van het coronavirus? 'CO2- en zuurstofmoleculen zijn veel kleiner dan coronavirussen', stelt de Belgische website Gezondheidswetenschap.be, die betrouwbare info biedt gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Omdat deze moleculen zo klein zijn, blijven ze dus niet hangen in een masker, maar gaan ze er doorheen. 'Chirurgen bijvoorbeeld dragen tijdens langdurige operaties gedurende vele uren een mondmasker, zonder enig probleem. Het klopt niet dat je voortdurend je uitgeademde lucht opnieuw inademt.'

Bron 
  • Nu.nl
  • World Health Organization (WHO)
  • Gezondheidenwetenschap.be