Kun je nog iemand besmetten na vaccinatie tegen corona?

Besmettelijkheid na coronavaccin

vaccin-corona-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: kun je nog besmettelijk zijn na vaccinatie tegen het coronavirus?

Het antwoord op deze vraag is niet heel eenvoudig te geven. We hebben de antwoorden van twee experts voor je verzameld.

'We weten het niet'

Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie bij AmsterdamUMC, via onze Gezond Gesprek-podcast: "Dat is een lastige vraag. We weten het niet. Dat geldt ook voor wanneer je het virus hebt gehad, dan weet je ook niet hoe lang die bescherming duurt. Voorlopig ben je waarschijnlijk wel beschermd. Maar ook daarvan weten we niet of je dan besmettelijk kunt zijn. Het afweersysteem heeft namelijk een snelle actie om het virus op dat moment op te ruimen, waarna er een geheugenrespons komt. Op het moment dat je de tweede keer in aanraking komt met het virus, wordt dat systeem aangezet en krijg je weer een afweerreactie om dat te gaan bestrijden. Maar dat kost een paar dagen voordat dat weer helemaal op gang is. (...) Of je in die paar dagen het virus kunt overdragen, dat weten we dus nog niet."

'Ja, maar (waarschijnlijk) na een maand niet meer'

Diederik Gommers, landelijke IC-voorzitter en OMT-lid, via de BNR-podcast Vraag het Gommers: "Als je net het vaccin gekregen hebt, dan kun je nog mensen besmetten. Waarom? Omdat het ook even duurt voordat je antistoffen opbouwt, en hoe lang dat precies is, is voor ieder mens verschillend. Maar het idee is dat - als je goed reageert op dat vaccin - je in een maand tijd toch wel voldoende antistoffen moet hebben. Dat betekent dat als je na die maand besmet raakt of virus binnenkrijgt, jouw lichaam sterk genoeg moet zijn om dat virus direct aan te pakken en af te breken. (...) Op het moment dat dat gebeurt, ben je dus ook niet besmettelijk."

Kortom: we moeten de vaccinatieperiode nog maar even afwachten. Als onderdeel van het fase-vier-onderzoek worden ingeënte mensen gevolgd, zodat we hopelijk tegen die tijd meer weten over dit onderwerp.

Meer over het coronavaccin in Gezond Gesprek

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via iTunes, Spotify en RSS. En natuurlijk kun je daar ook een recensie achterlaten (en dat vinden we fijn!).

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.